torstai 10. maaliskuuta 2011

Adjektiiviharjoitus

Etsi tekstistä vähintään 15 erilaista adjektiivia. Kirjoita ne erilliselle paperille ylös. Kun olet löytänyt kaikki adjektiivit, mieti niille vastakohdat (esimerkiksi pienen vastakohta on suuri).

Todellinen prinsessa
Oli kerran komea prinssi, joka tahtoi puolisokseen prinsessan, mutta sen pitikin olla oikea prinsessa. Niinpä hän kiersi maat ja mantereet, mutta missään hänellä ei ollut onnea. Ihania prinsessoja oli paljon, mutta aina oli jotakin, mikä ei ollut aivan kohdallaan. Hän palasi kotiin murheellisena, sillä hän toivoi hartaasti omakseen oikeata prinsessaa.
Eräänä iltana oli hirveä myrsky. Ukkonen jyrisi ja kirkkaat salamat sinkoilivat, satoi aivan kaatamalla. Oli kamala ilma. Äkkiä koputettiin kaupungin posttiin ja vanha kuningas meni avaamaan. Portin takana seisoi prinsessa. Mutta hyvänen aika sentään! Vesi virtasi hänen märistä vaatteistaan ja hiuksistaan, vettä pursusi kauniiden kenkien kärjistä ja valui ulos kantapäistä.
Tyttö väitti olevansa oikea prinsessa.  ”Pian se nähdään”, ajatteli lempeä kuningatar. Hän ei kuitenkaan puhunut mitään, vaan meni suureen makuuhuoneeseen, heitti kaikki vuodevaatteet pois sängystä ja laittoi sängyn pohjalle pikkuisen herneen. Sitten hän otti kaksikymmentä pehmeää aluspatjaa, laittoi ne herneen päälle ja niiden päälle vielä kaksikymmentä paksua untuvapatjaa. Tässä vuoteessa sai prinsessa nukkua.
Aamulla häneltä kysyttiin, kuinka hän oli nukkunut.
” Voi, voi, kauhean huonosti!” sanoi prinsessa. ” Tuskin ummistin koko pitkänä yönä silmiäni. En tiedä mitä sängyssä oli, jonkin kovan päällä makasin ja nyt on ruumiini täynnä kipeitä mustelmia! Tämä on kamalaa!”
Tästä kaikki tietenkin ymmärsivät, että hän oli oikea prinsessa, kun kaikkien patjojen alta tunsi pienen herneen. Niin herkkäihoinen saattoi olla vain oikea prinsessa. Prinssi otti hänet vaimokseen, ja herne vietiiin museoon, jossa se on vielä tänäkin päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti